Kategorie PRIMA BLOG
Zpět na přehled článků

Na návštěvě u... k jedné porci smaženice 14.09.2021

True shiitake: tajemná pátá chuť, tradice samurajů i udržitelný způsob života

True Shiitake - zákazník Primagasu
True Shiitake - tajemná pátá chuť umami
Co mají společného houby a LPG? V případě PRIMAGASU vysokozdvižné vozíky, v případě True shiitake v podstatě jediný finanční vstup do soběstačného a udržitelného podnikání.
Rodina Sýkorova patří se svou firmou True shiitake mezi naše dlouholeté odběratele plynu pro VZV. A tato firma se zabývá velice netradičním, v České republice obdoby nemajícím odvětvím: pěstováním hub shiitake.

Vitaminová bomba s tajemnou chutí

Shiitake neboli Houževnatec jedlý je dřevokazná houba původem z Asie, kde je již po staletí vyhledávanou vysoce ceněnou potravinou. Nejen pro svou vynikající chuť, ale také pro komplexní nutriční složení a vysoký obsah vitamínů. Pro gastronomy je výjimečná zejména pro takzvanou “pátou chuť – umami”. Umami je vedle hořké, sladké, slané a kyselé chuti jediná další pojmenovaná chuť. Kromě hub se s touto chutí člověk setká i v mateřském mléce. Produkty firmy True Shiitake seženete třeba v Kauflandu, na e-shopu Kosik.cz nebo Scuk.cz. Zakoupit si zde můžete buď houby sušené nebo nadrcené do takzvaného Magického prachu.

Udržitelné jídlo ze dřeva

David Sýkorovský spolu se svou ženou Markétou a kamarádem Jakubem Dvořákem dali chuti těchto hub ještě více vyniknout díky způsobu jejich pěstování. Chtěli společně vymyslet projekt, který by byl udržitelný. A tak se nechali inspirovat starodávnými technikami japonských samurajů a namísto pěstování shiitake na dřevěných pilinách, jak je ve světě běžné, je pěstují na kládách z dubových prořezů. Tím efektivněji zužitkují toto palivové dřevo: je totiž nejprve několik let využíváno pro pěstování zdraví prospěšné potraviny, a poté teprve využito jako palivo. Tím poukazují na způsob udržitelného způsobu života, protože, jak sami říkají: “Při minimálních nákladech, troše trpělivosti a práce, může téměř každý využít dřevo jako pravidelný zdroj potravy po několik let.”

Pěstování je jednodušší, než myslíte

Dřevokazné houby jsou velmi houževnaté a skromné. Stačí dodržet několik pravidel, a houby udělají práci za vás. Jaký postup je ve firmě True Shiitake už 6 let dodržován? Dřevo je káceno vždy na zimu, kdy zadržuje nejvíce živin a cukrů, které houbám prospívají. Po pokácení jsou kmeny takzvaně “očkovány” – provrtají se, a do vzniklých otvorů se vloží sazenice podhoubí. Po 6-12 měsících Sýkorovští všechny kmeny namočí a podpoří plnou kolonizaci. Po několika dnech od namočení se objevují první houby.

Ve firmě True shiitake je také pečlivě plánováno pěstování tak, aby houby dorůstaly průběžně a byl jich pořád dostatek.

Soběstačnost na každém kroku

Sýkorovi jsou našimi věrnými zákazníky již 5 let. Svůj závazek vůči planetě dodržují ve všech směrech: kromě pěstování zdravého jídla ze dřeva na podpal se snaží stoprocentně využívat dešťovou vodu a odpadové materiály, a také vysokozdvižné vozíky, které převážejí těžké dřevo do speciálně upravených hal, pohání místo konvenčních paliv naše kompozitní láhve s čistým propanem.

True Shiitake Primagas VZV LPG